Sandıklı’da şeker pancarı sökümü devam ediyor

Admin 29 Ekim 2020 Genel 65 -A+
Üreticiler alım fiyatlarının düşüklüğünden yakınıyor.

İlçemizde Eylül ayı sonunda başlayan şeker pancarı söküm çalışmaları devam ediyor. Kasım ayı içersinde şeker pancarı söküm çalışmalarının sona ermesi beklenirken, üreticiler ve Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, açıklanan alım fiyatlarının düşük olduğunu bildirdi.

Sandıklı ilçe merkez ve köylerinde Eylül ayı sonlarında başlayan ve Kasım ayı içersinde söküm çalışmalarının tamamlanması beklenen şeker pancarı söküm çalışmaları hızla devam ediyor. İlçede 400 şeker pancarı üreticisi 12500 dekar alanda şeker pancarı ekimi yaparken, 75 bin ton rekolte bekleniyor. Geçen yıla oranla şeker pancarı alım fiyatına yüzde 12 oranında zam yapılarak 336 kuruş olarak açıklandı. Bu sezon pancar söküm ve alımlarında sorun yaşanmadığını bildiren şeker pancarı üreticileri ve Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, girdi maliyeleri olan işçilik, gübre ve sulamada kullanılan mazot ve elektriğin yüksek olduğunu söyleyerek, açıklanan şeker pancarı alım fiyatının çok düşük olduğunu söyledi.

"ÜRETİCİLER AÇIKLANAN ALIM FİYATINDAN MEMNUN DEĞİL"

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, “İlçemizde şeker pancarı söküm çalışmaları devam ediyor. İlçemizde 400 şeker pancarı üreticisi 12500 dekar alanda ekim yaptı. Bu yıl ilçemizde 75 bin ton rekolte bekleniyor. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz açıklanan alım fiyatından memnun değiller. Arpa ve buğday gibi ürünlere verilen desteklerde ki desteklerinde Pancara verilmesini talep ediyorlar. Geçen yıllarda yaşanan söküm ve nakliye sıkıntısını Ziraat Odası olarak yetkililer ile istişare ederek çözdük bu sene söküm ve nakliye gibi sorunlar kalmadı. Üreticimizi tek düşündüren fiyattı. Yetkililerimiz geçen yıllarda yaşanan söküm ve nakliyesinde ki yaşanan sorunları ortadan kaldırdı ise bu fiyat da ki düşüklüğe de bir çözüm getireceğini düşünüyorum.” dedi

"SÖKÜM VE ALIM ÇALIŞMALARI DÜZELDİ AMA FİYATLAR BİZİ MUTLU ETMEDİ"

Koçhisar köyü üreticilerinden Ali Ebin, “Bu yıl 130 dekar alanda ekiliş yaptım. Tonajımızı iyi dekar başı 7 ton alıyoruz. Ama gelirine bakarsak az. Bir buğday arpa parası değil. Geçen yıllara oranla söküm çalışmaları iyi. Havada iyi sadece bizi bu alım fiyatı mutlu etmedi. Yüzde 12 zam gerçekten az. Geçen sene elektrik yüzde yüz yükseldi.”dedi.